Botezul in rit ortodox

Repetam pe scurt si la aceasta rubrica cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le cunoasca atat parintii copilului ce urmeaza a fi crestinat, cat si viitorii nasi de botez.

 

 

Cine poate fi nas la Botez si ce datorii crestinesti au nasii de botez?

Nasul (nasa) este pãrintele sufletesc al celui nou botezat. Prin botez el devine rudã duhovniceascã si povãtuitor spre Hristos al finului sãu, având o mare datorie fatã de acesta. Adicã sã-l supravegheze cum creste în credintã, dacã este adus regulat la biserica, dacã stie rugãciuni, dacã se spovedeste si se împãrtãseste cât mai des si dacã pãrintii lui trupesti îi dau educatie crestineascã. Apoi însusi nasul trebue sã-l sfãtuiascã mereu pe calea credintei, sã-i dea cãrti sfinte, sã-l ducã pe la biserici si mãnãstiri si sã poarte grijã de el toatã viata.

Orice nas de botez, ca si de nuntã, trebuie sã fie un bun crestin ortodox, sã fie om de bisericã, cu viatã duhovniceascã exemplarã si sã fie cununat.

 

Cine nu poate fi nas de Botez?

Cei care trãiesc necununati, adicã în concubinaj; cei ce sînt catolici sau sectanti; cei ce nu cred cu tãrie în Dumnezeu, nu merg la bisericã si nu sunt ortodocsi; cei ce înjurã de cele sfinte, sunt betivi si trãiesc în desfrânãri, ca si cei ce sunt din familii mixte sau dezmembrate si au nume rãu între crestini nu pot fi nasi de botez si de cununie. Nu este canonic sã fie mai multi nasi de botez si de cununie, cãci prin aceste sfintei taine ei se înrudesc unii cu altii, nemaiavînd voie copiii lor sã se cãsãtoreascã între ei.

 

 

Articole necesare pentru Botez:

1.    HEALTH-CARD-ul pruncului ce se crestineaza

2.    LUMANARE , impodobita cu flori

3.    PROSOP de BAIE (mare), culoare alba

4.    STICLA cu 300 mL ulei masline

5.    PROSOP de FATA  si sapun de fata

6.    PANGLICA bleu (pentru baiat) sau roz (fata) cca 15 feet

7.    STICLA VIN Impartasanie (Manischevitz red wine-Israel)