Noutati

 

 

Înaltarea Sfintei Cruci,

Înaltarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sarbatorile crestine, este singura cu post aspru si rugaciune ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox si greco-catolic), cât si în cel latin, la data de 14 septembrie. Spre deosebire de alte sarbatori, Înaltarea Sfintei Cruci se cinsteste cu post pentru ca aduce aminte de patimile si moartea Mântuitorului pe Golgota. Astfel, Crucea a devenit un simbol al victoriei asupra mortii si pacatului.

Înaltarea Sfintei Cruci este praznuita pe 14 septembrie. Este cea mai veche sarbatoare închinata cinstirii lemnului sfânt. În aceasta zi sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

– Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mântuitorul si înaltarea ei solemna în fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335;

– Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagâni, în anul 629, în vremea împaratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfânta Cruce a fost aflata din porunca Sfintei împaratese Elena, mama Sfântului Împarat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mântuitorul si care sunt crucile tâlharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rând crucile de o femeie moarta. Femeia a inviat în momentul în care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.

Dupa aceasta minune, Patriarhul a poruncit înal?area Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde sa o poata vedea tot poporul.

Când împaratul persan Hosroe(nume) a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a ramas aici timp de paisprezece ani, pâna când Hosroe a fost învins de împaratul Heraclie, care a dus sfânta cruce în Ierusalim.

Înal?area Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de patimile si moartea Mântuitorului.

Sursa: crestinortodox.ro